33 Съвети за безопасност при пътуване

By | януари 7, 2022

Пътуването до неизвестни дестинации може да ви донесе проблеми, които не искате да изпитвате, докато сте на път, като кражба, изнасилване или убийство. Туристите често са жертва на извършители, защото не се подготвят добре, преди да тръгнат на пътуване. Ето някои неща, които можете да направите, за да предотвратите пътуването си да се превърне в трагедия:

1. Никога не посочвайте домашния си адрес на етикета за багаж. Ако сте по работа, поставете адреса на компанията върху етикета; ако посетите приятели, можете да посочите техния адрес. Използвайте и покрити етикети за багаж.

2. Останете с вашия багаж, докато багажът бъде чекнат. Ако трябва да сложите чантата си, дръжте единия крак на дръжката.

3. Носете важни документи със себе си; НИКОГА не проверявайте за нещо, което не можете да си позволите да загубите. Копирайте вашия паспорт, шофьорска книжка и кредитни карти.

4. Донесете малък фенер. Никога не знаеш кога изведнъж ще се окажеш „в тъмното“ и ще се окажеш в непозната среда. През нощта дръжте фенерчето си близо до леглото си.

5. Уверете се, че лекарствата ви, отпускани с рецепта, са пълни добре и маркирани внимателно. В някои страни някои лекарства, отпускани с рецепта, са забранени.

6. Никога не носете нещо, което излъчва богатство. Не трябва да се виждат златни верижки, скъпи часовници и пръстени, багаж или други принадлежности. Още по-добре: оставете бижутата си у дома.

7. По възможност пътувайте само с една или две кредитни карти.

8. Особено жените никога не трябва да приемат питие от непознат. Следете напитката си през цялото време.

9. Променете файла си; опитайте се да не идвате и излизате по едно и също време всеки ден.

10. Останете сами в хотел, който използва карти за отваряне на вратите на стаите и се уверете, че стаята ви има шпионка и ключалка. Закрепете веригата и закрепете вратата, като натиснете гумена капачка отдолу.

11. Стойте в стая близо до стълбище. Никога не се качвайте с асансьора, ако откриете пожар или дим. Винаги оставайте в хотел, където вратите влизат в коридора, а не директно отвън.

12. Не носете публични етикети с имена.

13. Не използвайте немаркирани таксита.

14. Бъдете зад шофьора, за да можете да го видите, но той не може да ви види.

15. Платете на шофьора при пристигане на местоназначението и докато все още седите в превозното средство.

16. Ако трябва да наемете кола, наемете само от реномирана компания. Всички възникнали проблеми с работата могат да сигнализират за саботаж.

17. Да си наясно с „инсценирани“ автомобилни катастрофи означава да се хванеш от хартия.

18. Върнете се на вашите паркинги за лесен изход.

19. Паркирайте само на добре осветени и добре пътувани места.

20. Ако телефонът ви не пътува извън страната, помислете дали да не го наемете за времето на вашето пътуване.

21. Ако бъде задържан по някаква причина от служител, поискайте самоличност. Когато се съмнявате, кажете, че искате да видите своя началник. Дръжте емоциите си под контрол.

22. Ако пътувате с деца, носете актуална снимка на всяко дете, в случай че сте разделени с тях.

23. Напишете името на детето и номера на хотела на всяка карта; включва информацията за контакт на близък приятел или роднина на картата. Подарете картичка на всяко дете, което те носят със себе си, стига да ви няма. Унищожи веднъж в къщата.

24. Обсъдете със семейството си какво биха направили при спешни случаи, докато са далеч от дома, например, на кого да се обадят, как да се свържат с спешния персонал и т.н.

25. Не обсъждайте плановете за пътуване, номера на стаята си или каквато и да е друга лична информация публично през работното време в чужбина.

26. Носете си основна аптечка с превръзки, йод, репелент против комари, слънцезащитен крем, опаковки с алкохол, драмамин, пепто бимол, лекарство за диария и др.

27. Запознайте се с разписанията на влаковете и автобусите преди пътуване. Имайте алтернативен план, в случай че вашите транспортни планове се променят.

28. Не флашвайте паспорта си публично. Дискретно показвайте важни документи само на длъжностни лица.

29. Помислете за закупуване на преносими аларми, които излъчват силен шум.

30. Внимавайте за измами на пътя. Децата, които работят с възрастни, са известни като джебчии.

31. Никога не губете парите си публично. Обменяйте средства само с реномирани и реномирани борси.

32. Подгответе предварително съвети за обслужващия персонал.

33. Помислете за наемане на ескорт [security] услуга, ако пътувате до райони с висока престъпност.

Ключът към безопасното пътуване във всяка област е осъзнаването на ситуацията. Разсейващи фактори за багаж, деца, персонал на хотела, чужденци и др. те могат да бъдат изложени на риск. Вие познавате заобикалящата ви среда и контролирате всяка ситуация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *