Най-добро пътешествие – Топ 10 на романа за пътуване

By | януари 6, 2022

Трудно е да се намери страхотен сценарий за пътуване, но го има. Част от причината за това е, че толкова много пътеписи също се считат за писане на природата или разказ за нехудожествена литература. Част от причината е, че областта е толкова конкурентна, защото толкова много добри автори се конкурират за сравнително малко пазарно пространство. Но има широк спектър от страхотна фантастика за пътуване и ето моят списък с десетте най-добри романи за пътуване, които съм чел през последните няколко години.

10) Чрез изрисувани пустини, от Доналд Милър. Това намерих в раздела „Християнска нехудожествена литература“, което може да е погрешно. Няма съмнение, че Милър е християнин, но той е преди всичко писател, той не е проповедник и неговият въпрос за собствената му вяра, причините за съществуването му, кой и какво е той или става, помни фантастичното душа, която търси това. произлиза от пътеписите на поколението Beat. Разказът на Милър за неговото пътуване е страхотен, преминавайки през мигове на красота, нуждата от добра музика за пътуване и признавайки моментите на срам и страх толкова свободно, колкото всяка друга част от живота му. пътуване.

9) Света крава: Индийско приключение от Сара Макдоналд. Първият прочит на тази книга може да бъде труден, защото след първите глави има много западна перспектива, оплакване от условията на живот и мизерията, вид презрение, което не ви е приятно да прочетете от написаното на пътуване. Щастлив съм да прочета останалото, защото подобно на „През изрисувани пустини“, „Света крава“ е за пътешествието на автора. Сара се развива и променя глава по глава пред вас, докато премахвате презрителния характер на атеист, „твърде умен“, за да си падне по суеверие, и се отваря, пътувайки из Индия и защитавайки всички различни религиозни вярвания и практики, докато се превръщате в смирен теист който се учи на щастие, научава се да расте и научава, че извънземните култури могат да предложат много на отворения пътешественик.

8) В дивата природа от Джон Кракауер. За първи път видях тази книга в Barnes and Noble на една от масите за представяне. Бях на зимна ваканция от Аляска и на гости на семейството в Айова. Взех книгата, седнах и прочетох цялата работа на един дъх. Книга за пътешествия, книга за журналисти, книга за природата, книга за приключения – както и да я наречете, това е четящ дявол и дебатът, който тази книга предизвиква, е дълбок и страстен. Като пътешественик, жадуващ за скитания, разбирам импулса, който изпитва главният герой, като жител на Аляска, разбира местната гледна точка на раздразнението, на липсата на разбиране, че природата е брутална и особено Аляска трябва да се уважава като такава.

7) Dark Star Safari: Overland от Кайро до Кейптаун, от Пол Теру. Пол Теру е най-добре в „Dark Star Safar“, където неговите наблюдателни умения и сухо остроумие са напълно показани. Пол отвежда читателите в цяла Африка с автобус, кану, камион с крави, въоръжен конвой, лодка и влак на пътуване, което е трудно да се забрави. Има моменти на красота, но има и мигове на нещастие и опасност. Това е разказ за Африка, който надхвърля дълбоката кожа, за да се осмели да надникне в най-дълбокото сърце на това, което често се нарича „Тъмния континент“.

6) Сини магистрали: Пътуване до Америка, от Уилям Лейст Хейт-Мун. Това е автобиографично пътешествие, направено от Heat-Mean през 1978 г. След като се раздели със съпругата си и загуби работата си, Heat-Moon реши да предприеме продължително пътешествие из Съединените щати, свързано с „Blue Highways“, термин. за да се отнасят до малките офроуд пътища, които свързват селска Америка (които са нарисувани в синьо в древните атласи на Ранд Макнали). Тогава Heat-Moon облича микробуса си, наречен „Ghost Dancing“ и тръгва на 3-месечно обиколка за търсене на душата в Съединените щати. Книгата описва пътуването от 13 000 мили и хората, които срещаме по пътя, докато се отдалечаваме от градовете и междущатите, избягвайки бързото хранене и изследвайки местната американска култура в пътуване, което е толкова невероятно днес, колкото е. когато за първи път пое пътуване.

5) Изгубеният континент, от Бил Брайсън. Има много фантастични книги на Бил Брайсън и някои от тях може да заемат това място тук. „Изгубеният континент“ е пътуването на Брайсън из Америка, като посещава определени общи места (големия каньон), но също така изследва задните пътища и търси онова познаване, което му помага да си спомни дома.

4) Страст към скитания: Приказки от реалния живот за приключения и романтика от Пико Айер. Вероятно една от най-добрите колекции за пътеписи, издадени в скорошна памет, тази колекция е под името Пико Айер, който помогна за редактирането на тази колекция. Тези истории идват от раздела „Wanderlust“ на Salon.com и създават разнообразен тапет за писане на пътувания, който кара читателя да се движи от един писател към друг.

3) Разходка из Америка от Питър Дженкинс. Това е една от най-модерните класики на всички времена в литературата за пътувания, тъй като Питър Дженкинс припомня историята на своето пътуване от Ню Йорк до Ню Орлиънс през 1973-1975 г. За много читатели това остава рядка книга за пътуване, която ще ви отведе и ще ви задържи. Известен като пътеписец, който ще отиде навсякъде, включително Аляска и Китай, Питър Дженкинс казва: „Започнах да търся себе си и своята страна и намерих и двете“. Това обобщава какво трябва да бъде писането на пътешествия.

2) Пътуване с Джон от Джон Стайнбек. Това беше роман, който помогна на Джон Стайнбек да спечели Нобелова награда за литература. „Пътувания с Чарли“ е фантастичен разказ за пътуване, който стига до сърцето на пътуването, точката на пътуването и странната конфронтация и осъзнаване, че местата и хората, които си спомняте, са изчезнали, след като сте там. Докато преглежда местата от младостта си, където са базирани много от книгите му, той осъзнава, че вижда стари приятели, в които му е толкова неудобно да се върне, тъй като е тук. Страхотна история за пътуване, за дома, за траур, за изгубена история, за старостта и за Америка – това трябва да е необходимо четиво за всеки ученик в гимназията.

1) The Dharma Bums, от Джак Керуак. Бийт поколението беше пълно със страхотни разкази за пътувания, а Джак Керуак беше майстор на мощен, вълнуващ, страстен език, който развиваше истории, каквито малко хора са успявали. Докато „На пътя“ е разказът за пътуване, който най-често се посочва от Керуак, „The Dharma Bums“ е по-добра книга. Пълна със страст, интересни герои и истории и вид страстен език и мощна проза, които направиха писателите от поколението на бийтовете популярни, тази книга на Керуак е необикновена и заслужава първото си място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *