Мескал етичен туризъм в Оахака, Мексико: към разбиране

By | януари 8, 2022

През второто десетилетие на този век пътуването до Мексико стана свидетел на раждането на нов и коригиран начин; мескал туризъм. Духовни ентусиасти, предприемачи, фотографи и режисьори на документални филми и студенти от богатото разнообразие от мексикански култури са се събрали предимно в южния щат Оахака. Те идват да купуват, да научат и да разберат, да опознаят останалия свят и в някои случаи да спечелят от разрушителната работа на производителите на агаве (maguey), занаятчийски дестилатори (palenqueros) и техните семейства. От деветте мексикански щата, които успяха да нарекат духа от агаве „мескал“ през 2018 г., Оахака е най-бедният, използвайки справедливи критерии. И така тук, в щата, където синът на Мексико Сити, Бенито Хуарес, е роден и израснал, ние сме длъжни да гарантираме, че туризмът на мескал е етичен, отговорен, устойчив и уважаващ както околната среда, така и живота на хората, които живеят там. агаве култивира и събира, а мескал дестилира срок на годност. Но как да постигнем толкова големи цели и в същото време да гарантираме, че онези, които насърчават икономиката на Оаксай, ще бъдат възнаградени с изживяване при пътуване?

Нуждаем се от отправна точка, за да разберем дали поклонническите пътувания до Оахака са етични, отговорни, устойчиви или екологични, или в каквато и да е комбинация от предишни туристически класификации. Най-конкретните дефиниции са дадени, когато световният туристически пазар прие Декларацията от Кейптаун за отговорния туризъм от 2002 г.:

(1) минимизира отрицателните икономически, екологични и социални въздействия;

(2) създава по-големи икономически ползи за местното население и подобрява благосъстоянието на приемащите общности, подобрява условията на труд и достъпа до индустрията;

(3) включва местните хора в решения, които засягат техния живот и промени в живота им;

(4) има положителен принос за опазването на своето природно и културно наследство с цел поддържане на световното разнообразие;

(5) предоставят на туристите по-приятно изживяване с по-смислени връзки с местните хора и по-добро разбиране на местните културни, социални и екологични проблеми;

(6) осигурява достъп до хора с увреждания и тези в уязвимо положение;

(7) То е културно чувствително, създава уважение между туристи и домакини и насърчава местната гордост и доверие.

Основните играчи в туризма на Мескал са производители, дестилатори, общности, правителство, регулаторни органи на индустрията, собственици и представители на марки и посетители на Оахака. Оахака също така включва шофьори, шофьори и други, които са в състояние да предоставят правилните услуги на тези, които пристигат в Оахака за една или повече цели.

Почти всяка седмица, когато ходя на екскурзии с мескал, почти всичко, което чувам за етичния мескален туризъм, е за днешния „недостиг на агаве“, защото самото грешно име е достатъчно за разходка. Проблемите са огромното покачване на цената на килограм през последните години и фактът, че паленкеросите и производителите събират малки цаца години преди прибиране на реколтата, с оптимален добив, за да произведат най-добрия мескал. Тъй като търсенето расте, за тези, които пътуват до Оахака за туризъм, лична покупка или експортен проект, той е в състояние да се справи с този проблем отчасти в контекста на устойчивостта на индустрията.

Собствениците на вътрешната марка Palenqueros не трябва да се оплакват, че техните производители, особено тези, които имат препитание, искат да се възползват от влака за сосове. Те трябва да признаят цикличния характер на индустрията; приличните приходи, които в момента идват от продажбите на агаве, могат да се изпарят след няколко години.

Освен това на посетителите не бива да се отказва възможността да продават на дестилатори на справедлива цена. Някои клиенти на mezcal-surface признават, че плащат част от това, което биха платили у дома; без посредник, без транспортни разходи и често без данъци. Тази група поклонници почти не се опитва да преговаря с паленкеросите и всъщност някои настояват да платят малко повече. Те виждат стандарта на живот на някои от семействата паленкеро, които водя да посетя, и са наясно с това. Може би зависи от типа посетител, към който съм привлечен, или от това дали съм склонен да посещавам малки мами и поп арт дестилерии, които обикновено пиперят интериора на Оахака, или комбинация от двете. Дори ако спестите отстъпката си, като купите мескал директно от малък занаятчийски паленк, ако спестите само 50% от това, което иначе бихте се върнали у дома, кой бихте предпочели да печели? Износител? Американски, британски или мексикански ли са дистрибуторите или търговците на дребно? Или семейството на Оаксакан, което се уморява всеки ден?

Много туроператори смятат, че клиентите не са склонни да плащат повече за почивката, за да могат жителите на региона-домакин да се разтърсят по-добре. Проучване на Британската асоциация на туристическите агенти обаче установи, че две трети от посетителите от чужди страни, които пътуват с пакет, биха били готови да платят допълнително £10 и £25 за екологични или социални подобрения. Според проучване на хуманитарната агенция Tearfund, 59% от анкетираните са готови да платят повече за почивката си, ако могат да гарантират достойни заплати на местните жители и да помогнат за опазването на околната среда. Това подкрепя това, което открих, когато отидох на екскурзия. Много пътници, които посещават Оахака, получават мескала, „вземете го“.

Повечето паленкероси не знаят колко струва производството на литър мескал. Една компания, Aventureros, работи с ограничен брой palenqueros, за да помогне за изчисляването на действителните производствени разходи. Той съчетава цената, платена за суровината с крайната печалба, добавя сметки за комунални услуги, добавя стойност към работата на членовете на семейството, които помагат в различни етапи на производството, и взема предвид много повече. Въпреки това, един проблем с дестилаторите, които планират да продават по-големи количества за износ, е, че те винаги ще са готови да таксуват по-малко за конкурент, така че познаването на действителните им производствени разходи се компенсира чрез намиране на пазар за вашия мескал. Това е природата на капитализма, но поне има такива, които имат няколко етични бизнес практики, които осмислят морала на Aventureros. Много Palenqueros определят цените си според това колко им трябва да „напредят“ и не повече. Потребителите, които могат да купуват директно от източника, имат способността и правото да бъдат справедливи. Да, нашият западен светоглед не е непременно правилен, но поне помислете да направите нещо повече, за да коригирате несправедливостта според вашите стандарти. Това е част от етичния туризъм, независимо дали трябва да бъде или не.

Наред с горното, съществува и естеството на експортния бизнес, който принадлежи на чуждестранни собственици на търговски марки и износители, които са мексикански граждани или други. Някои вярват в честната търговия, плащат правилната цена и/или връщат част от печалбите си на семейството или общността си. Има обаче и други, които се опитват да притиснат производителите си, за да получат възможно най-ниската цена. Някои от първите категоризират своите бизнес практики, за да подобрят продажбите и/или просто да посочат, че са водени отчасти от алтруизъм. Мрежите за клюки ни помагат да научим за двата края и за периодичните.

Агавето се занимава с изчезването на диви видове и подвидове до известна степен. Някои общности казват на съседите си да засадят две малки за всяко диво агаве, което е събрано. Изглежда, че е научил урок, когато дивата Тобала почти изчезна в квартал Сола де Вега, известен преди с отличния си мескал тобала. Регулаторният съвет на CRM (Consejo Regulador del Mezcal) наскоро започна да спазва декларираните правила за производство на сертифициран мескал както за palenqueros, които не се занимават с горното, така и за регистрация на добита земя, както за износ, така и за вътрешно потребление . Разбира се, има проблеми с всяка регулаторна агенция, особено в Мексико, но това е началото. За мен идеята, че дивата меза, произведена от диво агаве, е по-добра, отколкото дестилирана от сложен магей, е част от проблема и е напълно погрешна като общо твърдение; трябва да се обърне повече внимание на тероарите, видовете и подвидовете, средствата за производство и професионалните инструменти, уменията и репутацията на palenqero и др. Мескал, дестилиран с издълбани медни еспадрили, може да бъде „по-добър“ от диво направена тобала. агаве и дестилирана в глина. Това, което искате да купите, и този начин на действие, ще извършат дълъг път към устойчивостта.

Има и марки, които разбират силата на обезлесяването и видовете дървета, които се използват като дървесина за хранене на традиционни пещи. Някои предприемат програми за залесяване, търсейки доброволци за засаждане на дървета през дъждовния сезон. Тези екологично съзнателни предприемачи също насърчават доброволци за програми за засаждане на агаве.

Не искам правителството да отиде там, където отива правителството. И всъщност може умело да се твърди, че правителството прави повече от своя дял за насърчаване на индустрията на мескалите в полза на производителите и дестилаторите и за справяне с екологичните проблеми. Но етичният туризъм на мескал използва различен подход. Запитване, не повече:

• Дали е в съответствие с принципите на отговорния туризъм да се насочват посетителите на Оахака само към сертифицирани съоръжения, построени за туристи;

• Дали да се съобразят с принципите на отговорния туризъм или не, не позволява на малките паленкероси да наричат ​​своя дух от агаве „мескал“, тъй като коренът на думата предшества създаването на страната, която наричаме Мексико;

• Независимо дали е в съответствие с принципите на отговорния туризъм Паленкерос да събира данъци и да не плаща почти нищо, когато има по-жизнеспособни и разумни начини за попълване на държавните хазна.

Да, разбира се, индустрията на мескалите изисква регулиране, за да защити обществото от потребителите, а тези, които имат възможност да плащат данъци, трябва да плащат справедливия си дял, независимо от всичко. Но няма ли средства за постигане на тези цели в съответствие с отговорния или етичен туризъм? Тъй като разтягаме границите на темата на тази статия, нека го оставим така.

Посетителите на Оахака в краткосрочен план, които искат да проучват, учат, купуват и всичко останало, не могат да бъдат повлияни от правителството или други регулатори. мескал индустрията, нито трябва да мислим да се опитваме да го правим. Но те могат да коригират дисбалансите, като се уверят, че правят всичко разумно и по силите си, за да облагодетелстват хората, които отглеждат агаве и решават, и не успяват да се подобрят, поне за да защитят околната среда от вредното въздействие на човека.

Първоначалната възможност за пътниците от Оахакара да гарантират, че посещението им е в съответствие с желанието им да бъдат част от етичния мескален туризъм, е да изберат фасилитатор на мескал, било то водач, водач или ремонтник в контекста на заснемане или снимане. Този човек трябва да играе ключова роля в гарантирането, че жителите правят разумна печалба в бизнеса с отглеждане на агаве или производство на мескал. Тяхна отговорност е да помагат на нуждаещите се и в същото време да не правят нищо, за да намалят или възпрепятстват устойчивостта; тоест в полза на хората и околната среда.

Писах за отговорността, която феновете на Mezcal трябва да поемат отговорностите, необходими за оценка на марки, представители и други в индустрията, за да гарантират, че техните модели на закупуване са в съответствие с тяхното отношение към социалната отговорност. Вярно е, че въпросът не е пряко свързан с мескал туризма. Въпреки това, тези, които обикновено се наслаждават на духа на агаве, в крайна сметка намират своя път до Оахака. И така, най-добре е да започнете да проучвате тези проблеми, преди да се осмелите да посочите някаква причина, свързана с мескала, независимо дали става дума за учене, покупка или продължаване на търговски проект. Отчитането на последиците, последиците и структурата на посещението в самото начало увеличава вероятността да се действа по тема, която е в съответствие с етичния мескален туризъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *